Kikapcsolódás, látnivalók, élmények

Eplény

Intersport Síaréna

Megközelítése: https://siarena.hu/megkozelites-parkolas
Telefon: 06 70 425 7674
E-mail: info@siarena.hu
Web: www.siarena.hu

Itt található Magyarország leghosszabb és megállás nélkül síelhető útvonala, melynek hossza 1927 méter. Az Intersport Síaréna mindösszesen 7984 méter hosszú pályarendszerrel, 16 különböző útvonallal és az országban egyedülálló 4 üléses felvonóval szolgálja a síelők és snowboardozók kikapcsolódását. 


Kaland Hegy

Megközelítése: Eplény, Malomvölgyi út 1.
Telefon: 06 70 425 7674
E-mail: kalandhegy@gmail.com
Web: www.kalandhegy.hu

Eplényi Libegő, Mezítlábas Ösvény, Ámos-hegyi Kilátó, Játéksziget, Bringapark: Ez mind rád vár a Kaland Hegyen, Eplényben. Magyarország egyetlen, négy üléses felvonójával 20-25 perc alatt juthatunk fel a hegytetőre, az Ámos-hegyi Kilátóhoz, amelyről megcsodálhatjuk a gyönyörű bakonyi tájat. A gyerekek számára további ingyenes játékok biztosítják a szórakozást.

Zirc (8 km távolságra Eplénytől)


Zirci Ciszterci Apátság

Cím: Zirc, Rákóczi tér 1.
Telefon: (88) 593 675
Web: www.zirciapatsag.hu

A zirci ciszterci apátság a ciszterci rend magyarországi központja Zircen. Az itt található bazilika Magyarország egyik legszebb barokk templomépítménye. 2005-ben fejeződött be a restaurálása, azóta eredeti pompájában tekinthető meg a templom belseje.


Zirci Ciszterci Arborétum

Cím: Zirc, Damjanich u. 19.
Telefon: 06 88 414 569, 06 88 593 675
Web: www.zirciarboretum.hu

Az arborétum a Zirci Ciszterci Apátság környezetében található, angolkert stílusban létesített fás park. 1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület. Az arborétumban közel hatszáz cserje és fa található, énekesmadarakkal, különleges bogarakkal, rovarokkal, mókusokkal, őzekkel találkozhatunk az arborétumban tett látogatásunk során.  


Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház

Cím: Zirc, Rákóczi tér 10.
Telefon: (30) 237 6493
E-mail: regulymuzeum@regulymuzeum.hu
Web: www.regulymuzem.hu

A múzeumban lehetőség van az egyes népi kismesterségek kipróbálására, így kézzel fogható közelségbe kerül a fazekas, a szövő, a kosárfonó, a kovács, a mézeskalácsos munkája. Előzetes bejelentkezés alapján bőrműves, csuhés, szalmafonásos, gyertyakészítő, nemezelő foglalkozáson is részt vehetünk az állandó gyűjtemények és kiállítások megtekintése mellett.  

Veszprém (14 km távolságra Eplénytől)

Petőfi Színház

Cím: Veszprém, Óvári Ferenc utca 2.
Telefon: (88) 422 440
E-mail: jegyiroda@petofiszinhaz.hu
Web: www.petofiszinhaz.hu

A Petőfi Színház Veszprém négy színházának egyike. 1920 óta viseli Petőfi Sándor nevét. Főépülete műemlékvédelem alatt áll, szecessziós stílusban épült, felújítása az 1980-as években történt. Repertoárjának legfőbb jellemzője a műfaji sokszínűség, a prózai előadások mellett zenés-táncos bemutatók, musicalek, operettek szórakoztatják a közönséget. A részletes műsorkínálat megtekinthető a színház weboldalán.

Margit-romok

Cím: Veszprém, Miklós utca
Telefon: 88 404 548
Web: www.veszpreminfo.hu

Az egykori templomot és kolostort Domonkos-rendi apácák számára építtette 1240. táján Bertalan püspök. Romjai a török hódítás nyomait idézik. A romokat a Benedek-hegyről is megpillanthatjuk vagy megközelíthetjük, ha a Szent Mihály Székesegyház melletti lépcsősoron lesétálva követjük a Séd-patak kanyargós útvonalát.A romokat 1938-ban tárták fel, a későbbi rekonstrukció során került kialakításra a romok előtt a Margit-tér, melyet egy szökőkút díszít.

Laczkó Dezső Múzeum

Cím: Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Telefon: (88) 426 081
E-mail: info@vmmuzeum.hu
Web: www.vmmuzeum.hu

A múzeum 1990-ben vette fel Laczkó Dezső nevét. 2006-ban elnyerte az Év Múzeuma címet. Az állandó és időszakos kiállítások, tudományos és közművelődési célú rendezvények, kiadványok között mindenki talál az ízlésének, érdeklődésének megfelelőt. A tudástár polcain ősnyomtatványok, több száz éves antikvák, első kiadású XVII. - XIX. századi magyar szépirodalmi és tudományos művek sorakoznak. A kiállítások tudományos tartalmaiban való elmélyedést, a látottak értelmezését érintőképernyős információs pultok hangos vezetők, beépített audiovizuális eszközök, és elhivatott munkatársak segítik a látogatókat.

Veszprémi Állatkert

Megközelítése autóval: A 8. sz főútról kis ívben jobbra kanyarodva a Tapolcai elágazó utáni úton (közúti táblákkal jelölve)
Telefon: 06 30 699 0870
Web: www.veszpzoo.hu

Látványos bemutatók, Dino Park, Afrikai szavanna játszótér, Zoopedagógia és színes állatvilág: a Veszprémi Állatkert egész évben, télen-nyáron, ünnepnapokon és hétvégén is várja az állatok világát megcsodálni vágyó látogatókat.

Viadukt (Szent István Völgyhíd)

Megközelítése: Veszprém, Pápai út 37.

Veszprém egyik híres jelképe. A Fejes-völgy felett átívelő Viadukt, a kanyargó Séd-patak fölött 50 méteres magasságban emelkedik. Folly Róbert tervezte 

Szent Mihály Székesegyház

Cím: Veszprém, Vár u. 20.
Telefon: (88) 328 038
E-mail: ersekseg@veszpremiersekseg.hu
Web: www.stmihaly.hu

A veszprémi Szent Mihály Székesegyház a Veszprémi érsekség főszékesegyháza. Régészeti leletek utalnak arra, hogy már a 10. században is templom állt a helyén.
A templomot Szent Mihály arkangyalnak, a mennyei seregek vezérének tiszteletére emelték.  

Tűztorony

Cím: Veszprém, Vár utca 9.
Telefon: (88) 425-204
Web: www.veszpreminfo.hu

A torony teljes magassága 48 méter, melyet, melyet eredetileg őrtoronynak szántak, később tűzfigyelési célokra építettek újjá. Csigalépcsőit megmászva a körerkélyről felejthetetlen kilátás tárul elénk Veszprém városrészeire. A copf stílusú réztorony órája minden egész órakor Csermák Antal verbunkos zenéjét játssza, de negyedóránként is üt.  

Hősök Kapuja

Cím: Veszprém, Vár utca 2.
Web: www.veszpreminfo.hu

A Hősök Kapuja az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az I. és a II. világháború, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi eseményeinek és hőseinek történetét mutatja be.

Szent György Kápolna

Cím: Veszprém, Vár utca 20.
Web: www.veszpreminfo.hu

Vetési Albert püspök a kápolnát felújíttatta, majd 1473-ban újra festette és egy vörösmárvány gótikus oltárt állíttatott fel benne, amelynek töredékeit az ásatás felszínre hozta. Vetésit a Szent György-kápolnában temették el, de sírját a 18. században barbár módon feldúlták. 1957-ben a székesegyház északi oldala mellett faragványos és festett falrészletek kerültek elő: a Szent György-kápolna maradványai.

Gizella Kápolna

Cím: Veszprém, Vár utca 16.
Web: www.gizellagyujtemeny.hu

Az egykor kétszintes palotakápolna feltételezések szerint püspöki vagy királyi magánkápolna volt, melynek 13. századi bizánci stílusú apostoli freskói Magyarországon a legrégebbiek közé tartoznak. A 18. században a püspöki palota építésekor a kápolna alsó szintjét újjáépítették és barokk stílusú elemekkel gazdagították.  

Érseki Palota

Cím: Veszprém, Vár utca 16.
Web: www.veszpremiersekseg.hu

A veszprémi érseki palota 1765-1776 között épült az Esterházyak építésze, Fellner Jakab tervei alapján. A Palota 65.000 példányszámú, főként latin nyelvű könyvárát és a gazdag levéltári anyagot Hornig Károly 17.000 kötetes gyűjteménye és Koller Ignác püspök könyvtára gazdagítja.

Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ

Cím: Veszprém, Vár utca 31.
Telefon: (88) 580 529
E-mail: info@szalezianum.hu
Web: https://szalezianum.hu

Az írók és újságírók védőszentjéről, Szalézi Szent Ferencről elnevezett Szaléziánum a veszprémi várban, a Szentháromság téren, a felújított Bíró-Giczey házban számos érdekességgel várja az idelátogatókat.

Bakonynána (16 km távolságra Eplénytől)

Római fürdő vízesés

Megközelítése: A település központjától 2,2 km-re található az országos "kék sáv" túra útvonalán. Gyalogosan vagy hegyi kerékpáron, Jásd vagy Bakonynána irányából közelíthető meg. A Gaja-völgyön az országos "kék sáv" jelzés vezet végig.
A Bakony legvadregényesebb sziklaszorosa, a Gaja Bakonynána és Jásd közötti áttörése. A zúgó vízesések a függőleges sziklafalak aljába medencéket vágtak ki, melyek állítólag már a rómaiak idejében is fürdőhelyül szolgáltak.  

Csesznek (20 km távolságra Eplénytől)

Cseszneki Vár

Egész évben minden nap látogatható 10:00 és 16:00 között
GPS: 47 21 04 N 17 52 53 E
Telefon: 30 449 7547
E-mail: info@csesznekivar.hu
Web: www.csesznekivar.hu

A Cseszneki vár az 1241-42-es tatárjárás utáni nagy várépítési korszak szülötte. Az 1970-es évek óta folynak régészeti feltárások a váron. A vár állandó programokkal és a Cseszneki Nyár keretében megrendezett nagy rendezvényekkel várja az idelátogatókat. 

Via Ferrata

Telefon: (30) 957 6556
E-mail: kaland.sport.hu@gmail.com
Web: www.viaferrata-csesznek.hu

Magyarország első via ferratája, melyet 2013-ban adtak át Cseszneken a Kőmosó-szurdoknál. A via ferrata olyan hegyi út, ahol fixen beszerelt fém kábelek, létrák, hidak és lépcsőfokok segítik az előrehaladást. Némi edzettséggel nem képzett hegymászók is maradandó élményben részesülhetnek a via ferratázásnak köszönhetően.

Bakonyszentkirály (20 km távolságra Eplénytől)

Ördögrét

Megközelítés: Vinyéről a piros+ jelzésen haladunk az Alsó-Cuha szurdok felé.

A rét Bakonyszentkirály (82-es főút) felől autóval is megközelíthető. A napos, szép fekvésű, pár szál fenyővel is ékesített tisztás gyakran felkeresett piknikezőhely, kiválóan alkalmas családi/baráti főzőcskézésre is. Tűzrakó helyek, rönk asztalok-padok találhatóak itt.

Tihany (40 km távolságra Eplénytől)

Mindössze 30-40 perces autóút a gyönyörű Tihanyi-félsziget!

Tihanyi Bencés Apátság

A Tihanyi Bencés Apátság a település közepén magasodó domb tetején található. I. András király 1055-ben alapította a monostort és családi temetkezési helyet. Az apátság latinul írt alapító levele a legrégebbi ránk maradt magyarországi oklevél.

Magyar Királyok Panoptikuma

A Tihany központjában található panoptikum rövid betekintést nyújt Magyarország történelmébe. A panoptikumban Géza fejedelemtől kezdve, Károly Róberten keresztül, Luxemburgi Zsigmondot is beleértve Mátyás királyig bezárólag láthatóak a magyar királyok élethű és életnagyságú viaszfigurái.  

Mádl Ferenc tér - Tihany főtere

A felújított Posta épület, a Művelődési Ház és a Panoptikum által határolt határolt - 2012-ben átadott - főtéren teszi le utasait a sokak által kedvelt kisvonat, innen indulhatnak felfedező útjaikra a Tihanyt felfedezni vágyó kirándulók.

Visszhang-domb

A falu nevét hallva elsőre legtöbbünknek a tihanyi visszhang jut eszébe, mely fenn a Tihanyi Bencés Apátság közelében elterülő Visszhang-dombon tiszta időben néha még ma is megfigyelhető.

Barátlakások (Remetetelep)

Tihany és a Tihanyi-félsziget keleti oldalának tetején fut végig a vaskori földsánc maradványa. Ez az Óvár, melynek keleti oldalán a 20 méter magas sziklába vájt barátlakások lelhetők fel. Valaha azok a szerzetesek lakták, akiket I. András király felesége hozott magával a Kijevi Nagyfejedelemségből. A barátlakásokhoz vezető erdei úton található a Ciprián-forrás.

Belső-tó

A Tihanyi-félsziget mesés hangulatú tájai évmilliókkal ezelőtt alakultak ki vulkanikus erők hatására. A két - már nem működő - vulkáni kráterben gyűlt össze a Tihany falujában található Belső-tó és a kissé távolabb eső Külső-tó vize. A Belső-tó és az Aranyház (sárga zuzmóval benőtt gejzírkúp) a falu központjától kb. 20 perces sétával megközelíthető.

Pisky sétány

A Pisky István 16. századi várkapitányról elnevezett Pisky sétányról egy kellemes séta során gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra és a tóba mélyen benyúló ívelt formájú kikötőre.  

Szürkemarha gulya

A magyar szürkemarha valóságos hungarikum, melyek a Belső-tó partján sétálva gyönyörű látványt nyújtanak. Magyarország világszerte ismert eme jellegzetessége igénytelen és jól tűri a ridegtartást.

IV. Károly Kálvária

A Visszhang-domb közelében található - Krisztus keresztútját bemutató - IV. Károly Kálvária tetejére érdemes felmenni; gyönyörű kilátás nyílik az apátságra és az azt övező tájra. 

Ciprián-forrás

Az egyetlen látható forrás Tihanyban, vize kristálytiszta, iható. A forrás az Óvár-egy keleti oldalán található, közel a Barátlakásokhoz. Vize táplálja a Belső-tó vizét és túrázás közben kedvelt pihenőhelye és felfrissülő helye a turistáknak.

Apáti templonrom

A Tihanyi-félsziget 71. sz. út felőli bejáratánál található 13. századi templomrom körül állt hajdan a tihanyi apátnak alárendelt Apáti falu, mely a török hódoltság idején elpusztult. 

Pannonhalma (47 km távolságra Eplénytől)

Főtér

(volt Piactér, Szabadság tér-Mátyás király utca találkozása)

2013 őszén adták át a város új főterét, mely a régi piactér átépítésével került kialakításra. Remek teret biztosít a pihenésre a kikapcsolódásra vágyóknak. Ezenkívül kitűnő helyszínként szolgál az Évszakok Fesztiválnak, valamint a város egyéb rendezvényeinek.

Hefter Üveggalária

Cím: Pannonhalma, Tóthegy u. 11. 
Telefon: (96) 470 318
Web: www.heftergallery.com

A Hefter Üveggalériába látogatók megismerkedhetnek Hefter László Ferenczy-díjas üvegművész munkásságával, időszaki kiállítások keretében hazai és külföldi képző- és iparművészek munkáival.

Mindenki keresztútja

(Szabadság tér-Hunyadi utca kereszteződése)

2014. őszén került átadásra a "Mindenki Keresztútja" alkotás a Kistemplom melletti parkban, a Szent Márton szobor mögött. A kálvária magánkezdeményezésből jött létre.

Holocaust emlékmű

(Szabadság tér)

Az emlékmű a városból és térségéből a II. Világháború alatt elhurcolt zsidók emlékére állíttatott 2004-ben. Az alkotás a bechrámi zsingaóga kapuját idézi. Mögötte található a XIX. század végén épült ortodox zsinagóga, mely az akkoriban a városban és térségben élő zsidó családok adományaiból építettek.

Kelemen Krizosztom emlékkő

(Dózsa György utca 1.)

2001. május 21-én avatták fel az emlékművet az 1950-ben elhunyt Kelemen Krizoszton volt pannonhalmi főapát emlékére, aki a II. világháború alatt számos életet mentett meg.

Magtár

(Mátyás király utca elején)

A majorsági épülettel szembeni impozáns emeletes téglaépület, melyet Sajghó Benedek főapát idején, 1783-ban a majorsági pincékből kihordott mesterséges halomra építettek. Jelenleg a Magtár Művészeti Alapítvány tulajdonában van, kik kulturális célra kívánják hasznosítani az épületet.

Majorsági épületegyüttes

(Mátyás király utca 1.)

A majorság építését Gencsi Egyed főapát kezdeményezte a 1650-es évkeben az akkor még török hódoltság területén lévő birtokon. 2013-ban az apátság elkezdte az épületet turisztikai hasznosítását: kávézó, teázó, ajándékbolt, kiállítótér várja a látogatókat.

Pápai emlékkereszt

(Kisfaludy utca mögött)

II. János Pál pápa 1996-os pannonhalmi látogatásának 10. évfordulója alkalmából állította a helyi Pándzsa Klub Egyesület.

Radnóti emlékmű

(Arany J. utca, a téglagyár mellett)

A téglagyár területén töltötte utolsó éjszakáját Radnóti Miklós 1944 novemberében. A felépített kemencében őt ábrázolja a fekvő bronzszobor, arcán az erőltetett menet gyötrelmei, az igazságtalan meghurcolás kínjait hirdető vonásokkal.

Római katolikus templom

(Váralja 1/a)

A templom falában lévő márványtáblán az első világháború 110 hősi halottjának neve olvasható. Előtte két kopjafa áll mely az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek állít emléket.

Szent István dombormű

(Petőfi S. utca 61. - Vasútállomás)

Az 1896-os millenniumra készült el a Győr-Bakonyszentlászló-i vasút, és ekkor megépült a vasútállomás is. Falán egy 1938-ban Zászlós István által készített bronz dombormű fogadja az ideutazót.
Azt az eseményt ábrázolja, amikor István király Szent Márton hegyéről (Pannonhalmáról) indult Koppány ellen.

Szent Márton szobor

(Szabadság tér)

A templom melletti kis téren áll, melyet 1997-ben, Szent Márton halálának 1600. évfordulóján szobrot szenteltek. A szobor a pannóniai születésű védőszentet, Tours egykori püspökét ábrázolja. Ez a hely a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal része.